Mäntyharjulle myhäilemään

 

DSC_0584.JPGPaljasjalkaisen mäntyharjulaisen vinkkelistä tässä hivenen vinkkejä nykyisen mökkikuntani menoon.

Mäntyharju tunnetaan valtakunnallisesti paitsi rautatieasemasta, ainakin Taidekeskus Salmelasta, jonka näyttelyalueelta on lupa odottaa joka vuosia jotain uusia jippoja. Koronakesänä näyttely toi hyvän mielen värikkäine teoksineen. Piha-alueen hulppea laituri ja Olavi Lanun luontoon sulautuvat tilataideteos antavat oman lisänsä.

Yllätykset löytyivät kuitenkin usein salmen toisella puolella sijaitsevasta apteekkari Domanderin talosta, missä esillä ovat yleensä nuoret, lahjakkaat kotimaiset taiteilijat. Talvella Salmelan päärakennus toimii heidän ateljeenaan. Talven stipendiaateilta myös kunta on saanut teoksia kokoelmiinsa, jotka olisivat joskus laajemmankin esittelyn väärtejä. Piha-alueen uimakopista ja pihasaunarakennuksesta on tullut suosittuja kuvauskohteita niistäkin.

Salmelan Kesäravintola Kesäheinän ympärille on rakentunut viime vuosina hulppea ulkoilma-kulttuurisali. Koronakesänä isot konsertit vaihtuivat luennoitsijoihin. Yleensä monipuolinen lounaspöytä oli tänä vuonna supistunut tarjonnaltaan edelliskesiä vaatimattomammaksi. Kalliotaide on näkynyt Salmelassa vuoden verran, kun paikallinen betoniyritys räätälöi konserttilavan melusuojaksi betoniseinäkkeen, johon tulostettiin kalliotaidetta.

Läheltä Salmelaa löytyy maan toiseksi suurin puukirkko, jota on saneerattu ahkerasti viime vuodet. Monille kv. vierailleni elämys on ollut vanha hautausmaa. Iranilaisystäväni alkoi pestä sukuhautamme hautapaasia vedellä, kuten heillä kulttuuriin kuuluu. Hautausmaan takaa löytyy ns. metsäkirkko veden ääreltä ja sinne pääsee kätevästi pitkospuita  pitkin. Vaikuttava paikka eri aisteille suopursun tuoksuineen. Kirkonkylästä lähtee nykyään useita vaellusreittejä Pohjois-Valkealan suuntaan ja Repoveden kansallispuistoon niin pyöräilijöille kuin vaeltajillekin.

Kirkonkylän nähtävyyksiin kuuluu myös nuorisoseurantalo Lärvätsalo, jolla on oma nimikkolaulunsa. Paikka toimi aikanaan Jyväskylän suurajojen yhtenä kohteenakin.

Salmelan naapurissa sijaitsee ympärivuotisesti auki oleva Aurora, jossa voi majoittua perinteisesti puutalon sisätiloissa tai kokeilla yöpymistä pienissä majoissa tai peräti riippumatossa.

Lähiympäristössä toimii Mäntyharjun museo, jossa on vuosittain vaihtuvia teemanäyttelyitä, kesäteatteri ja veteraanijärjestöjen ylläpitämä korsumuseo, joka kokemukseni mukaan kiinnostaa myös kv. vieraita.

Mouhuntien varrella suuria pieniä kohteita

Jyväskylän suurajot jytistivät aikoinaan menemään pitkin mutkaista ja nykyään huonossa kunnossa olevaa Mouhun soratietä. Sen varrelta löytyy Linkkumylly, jossa näin aikoinaan elämäni ensimmäiset tensile-teltat. Siellä onnistuu myös uinuminen jurtassa ja mökeissä. Idyllisen pienen kosken varrella sijaitsevassa paikassa on kesäkahvila ja taide-elämyksiä.

Kun matkaa muutaman kilometrin eteenpäin ja kääntyy vasemmalle Nuolniemi-viitasta, löytää kylätien varrelta pikkuruisen aina avoinna olevan kyläkaupan, jossa voi ostoksistaan maksaa omantunnon mukaan. Tänä kesänä kauppakojun viereen oli tehty tilataideteosnäyttely pieneen kasvihuoneeseen. Esillä oli mm. Astuvansalmen Amatsoni -taiteilijan Anne Mäkeläisen puuveistoksia. Palveluista on monipuolistanut myös telttahotelli, josta löytyy kahdeksan siististi pedattua matkasänkyä ja rehevä kasvimaa. Molempien antimista voi nauttia ja maksella kyläkaupan kassalippaaseen haluamansa summan.

Lähistöllä ovat myös Woikoski Feeling -matkailukeskus, joka vetää hyvän ruoan, museoautojen ja hevosharrastuksen ystäviä.  Woikosken tehdasalueelta löytyy myös museopalveluja, kuten tehdasmuseo ja Saiman torppa, joiden aukiolot kannattaa tarkistaa etukäteen.

Jos Lärvätsalolta jatkaakin kohti viitostietä ja seurailee Miekankoski-viittoja, päättyy Turun rauhan rajapyykille Miekansalmen kesäkahvilalla. Tuoreet leivonnaiset, koski, käsityöpuoti ja koskikalastus ovat nekin omankin visiittinsä väärtit.

Keskustan kuhinaa

Tänä kesänä Mäntyharjun torin kahvilatarjonta freesaantui kovasti, kun Asplundin yrittäjäperhe parkkeerasi oman rahkamunkkikärrynsä ja Kurkiniemen yrittäjäpariskunta lähti pyörittämään torikahvilaa. Viereisestä kauppakiinteistöstä löytyy Tarjan muotipuoti, jossa kannattaa kurkistaa tarjontaa.

Kurkiniemestä löytyy käsityönä tehtyä ruokaa, kuten hamppareita ja leivonnaisia. Käsityömessut ovat muutamana kesänä vetäneet alueen täyteen väkeä heinäkuussa. Kurkiniemi sopii suurempienkin konserttien järjestämiseen ja takavuosina niitä on siellä nähtykin. Erikoisuuksiin kuuluu myös matala hiekkaranta.

Kävelysiltaa pitkin pääsee vanhalle kenkätehtaalle, missä toimii pienpanimo Nilkko, jossa on tänä kesänä ollut esillä myös taidetta. Kun vanhan kenkätehtaan käsityöverstas on auki, sieltä löytää vaikka mitä tuliaisia. Kongaamo-yrityksen värikkäät kierrätyskangastakit ja mekot ovat nekin tutustumisen arvoisia.

Keskustan koulukeskuksesta löytyy viimeisen päälle teknisesti viritetty kulttuurisali, joka toimii myös elokuvateatterina. Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna sen valtaavat ns. onnellisten loppujen elokuva Ilokuvafestivaalilla. Neljästä dokumenttielokuvasta siellä on ehditty näyttää kaikki viiden vuoden aikana valmistuneet eli Kun koulu vapautui vankilasta, Toyota ja toppatakki ja Uusille poluille.

Kyliä kurkkailemassa

Mäntyharjun kylät ovat vahvasti hengissä. Sorateitä ajelemalla ei välttämättä kaikkia helmiä löydä, ellei tee vähän taustatyötä ennakkoon. Minulle tutuin on kotikyläni Halmeniemi, josta löytyy vireitä yhdistyksiä. Geokätköpaikka kylätalo Halmela kokee yhtä historiansa suurimmista saneerauksista eli uusiksi pistetään katto, keittiö modernisoidaan ja tuolivarastosta tehdään kuntosali. Talkoot ovat yleensä perjantai-iltaisin, jos intoa riittää vapaaehtoistyöhön, niin siinå on hyvä tapa tutustua paikallisiin.

Halmelan nurkalla on metsästysseuran hulppea laavu ja lahtivaja. Tien toiselta puolelta löytyy urheilukenttä, jonka toimitsijankoppiin syntyi viime kesänä avoin kyläkirjasto, josta voi lainata ja jonne voi tuoda kirjoja ja lehtiä periaatteella: tuo sellaista, mitä itsekin innolla lainaisit. Alueella on myös rantalentopallokenttä ahkerassa käytössä.

Halmeniementietä kun huristelee useamman kilometrin tulee Puhinkosken myllylle. Itse myllyrakennus on aika timmissä kunnossa toisin kuin valtaosa maan vastaavista myllyistä. Muut myllytilan rakennukset ovat tosi huonossa kunnossa, eikä myllyrakennukseenkaan ole turvallista yrittää mennä sisälle. Mylly on vetänyt vuosia luontokuvauksesta kiinnostuneita ihmisiä ja käyn siellä itsekin säännöllisesti. Jos huristelee vielä eteenpäin, kesälauantaisin voi päätyä Vanosen kesätorin hulinoihin, mutta kannattaa tarkistaa naamakirjasta aukiolot etukäteen.

Kun Halmeniementietä jatkaa eteenpäin lauantaiaamupäivisin, päätyy Vanosen kesätorin kuhinaan. Torilla on oma FB-sivu, josta kannattaa varmistaa kesän aukiolot. Vanoselta voi löytää kesäisin myös käsityöaitan aarteita tai ostaa katiskoita mukaan, joten kannattaa seurailla tienvarsien infotauluilta lisätietoja.

Kalastajille haasteellinen, upea Korpijärvi kiinnostaa uistelijoita ja aikoinaan siellä oli mittava rapukantakin. Korpisaaresta löytyy paikallisten Lohikingien laavu, jolla aikoinaan yöpynyt amerikkalainen nuoripari sanoi sen olevan maailman parhaiten varustettu, kun sieltä löytyi jopa kahvia ja sokeria heille aamulla. Järven rannalla vuokraa useampi maaseutumatkailuyrittäjä mökkejä omavaraismatkailijoille (Kapiaisten, Kauppisten ja Ylä-Tommolan lomamökit sekä Lomakeskus Tommolansalmi).

Halmeniemeläismaisemia vilahtelee myös  youtubessa vuosi sitten kunnan bloggarina kolme talvikuukautta videoineen Adam Bellgrunin töissä.

Jos Halmeniemeltä ajelee sitten valtatietä Mikkelin suuntaan, kannattaa pysähtyä ns. helikopteribaarissa eli Rantinhovissa. Siellä pääsee jututtamaan paikallisia ihmisiä ja voi nauttia käsityönä tehtyä ruokaa.

#Salmela #Linkkumylly #Repovesi #Nuolniemi #kyläkauppakeskus #kylätaidekeskus #Aurora #Kesäheinä #Kongaamo #Halmeniemi #Puhinkoski #Vanonen #kesätori #helikopteribaari #geokätkö #Halmela #kyläkirjasto #Kurkiniemi #Tarjanmuotipuoti #Lärvätsalo #WoikoskiFeeling #Ilokuvafestivaalit #Mäntyharju #puukirkko #Nilkko #Korpijärvi #Rantinhovi #lomamökit

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s