Mikkeliin leppostelemaan

DSC_0132Takavuosina Mikkeli markkinoi itseään kertomalla olevansa ihmisen kokoinen kaupunki.  Sitä kotikaupunkini on edelleen. Nyt ehkä vain vielä ylpeämmin kuin aiemmin.

Kaupungin keskipiste on tietysti tori. Mikkelissä tori on säilyttänyt tyylikkäät kasvonsa paremmin kuin monissa muissa itäsuomalaisissa kaupungeissa tapahtui eli torin ympäristöä ei ehditty repiä rikki 1970-luvun arkkitehtuurilla. Torin alle on sijoitettu toriparkki, jonka yläpuoli päällystettiin ison urakan päätteeksi entisillä torikivillä, mikä oli hieno ratkaisu.

Kaupungin kivijalkaputiikit ovat pitäneet nekin pintansa paremmin kuin monissa naapurikaupungeissa ja niiden elävöittämistä on tuettu ties millä hankkeilla ja kehittämisyhdistyksillä. Keskustasta ei kuitenkaan löydy ainakaan vielä tällä hetkellä maailmallakin niin muodikkaita some-kuvausta varten sommiteltuja Mikkeli-logoja tai ripustuspaikkaa rakkauslukoille.

Itse kieputtelen omia vieraitani vuodenajan mukaan vähän eri paikoissa. Tällä hetkellä kesäsuosikkeihini kuuluvat Urpolan mylly ja luontopolku, joiden lähellä sijaitsevassa luontokeskuksessa pääsee tutustumaan jopa useisiin elämysseiniin. Itse pompin ympäri vuoden myös Kalevankankaalla kuvaamassa.

Saimaa hakee parhaillaan Unescon Geopark-verkostoon mukaan. Tekeillä on myös Saimaan kaupunkien yhteinen hakemus Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Mikkelipuisto mallipuutarhoineen ja Kaihun drumliineineen kuuluu keskeisesti näihin kohteisiin, joten onneksi Mikkelipuisto löysi entistä vankemmat hartiat toiminnalleen kesän aikana.

Kaupungin keskustan todennäköisesti vanhimpiin nähtävyyksiin kuuluva Hiidenkirnu Pursialan teollisuusalueella on harvinainen helmi, joka on vuosikymmenten varrella jäänyt teollisuusrakentamisen puristukseen, mutta hyvin sinne kuitenkin löytää viittoja seuraamalla. Muinaisesineitä on löytynyt myös Kyyhkylän pelloilta. Kyyhkylässä on monipuolista ravintola- ja hotellitarjontaa ja pääsee siellä hoitoihin ja uimaankin.

Viime vuosina kaupunkiin on tehty näyttäviä muraaleja ja muita taideteoksia. Kannattaa kurkistaa keskussairaalan Porrassalmenkadun puoleiset seinustat, käydä katsomassa mitä venäläinen Stas Bags taiteili nuorten kanssa Saksalan alikulkutunnelin käytävään ja piipahtaa GalleriArissa ainakin katsomassa upea muraali, vaikkei galleria sattuisi olemaan aukikaan. Myös Mikalon vuokratalon seinästä löytyy upea muraali Vesitorninkadulta.

Ihmisenkokoisia taide-elämyksiä löytyy paljon. Kauppakeskus Stellan kakkoskerroksessa on paikallisen taiteilija Marko Bovellanin taidetta, jota hän tulostaa vaikkapa kaupan ostoskuiteille ja vaihtelee nopeaan tahtiin esillä olevia teoksia kauppakeskuksen käytävän varrella. Naapurikauppakeskuksessa eli Akselin yläkerrassa on evakossa Mikkelin taidemuseo, missä kesän 2020 aikana on nähtävillä saamelaisaktivistien taideteoksia. Mikkelin valokuvakeskus löytyy Puistokadun puutalokorttelista ja siellä on esillä Stefan Bremerin valokuvataidetta.

Omaa valokuvataidettaan voi tehdä vaikkapa ottamalla kuvia kaupungin hulppeilta luontopoluilta ja rannoilta, joita piisaa. Kenkävero on myös puutarhakohde, josta löytyy nykyään kesäisin lapsivieraita ilahduttamasta muutama kana ja lammas. Konsertti- ja kongressitalo Mikaelin lähistöltäkin löytyy myös kivoja kuvauskohteita, kukkaistutuksia ja uimapaikka.  Aikoinaan yksi vaihto-opiskelija sanoikin, että kolmen viikon aikana hän pystyy Mikkelissä käymään uimassa joka päivä eri uimarannalla ja se on tosi juttu se.

Lapsiperheille uimarantojen paratiisi on Tuppuralan kaupunginosa, vaikka syntyperäinen mikkeliläinen tuskin sitä muistaa vieraille kertoa. Viikko sitten vierailulla ollut tamperelaisvieras, vannoutunut avantouimari, kommentoi, että siinähän niitä on uimarantoja muutaman sadan metrin välein sen verran, ettei hän saanut niistä lukua otettua. Kv. vieraita voi viedä ihmettelemään myös Tuppuralan matonpesupaikkaa ja sitä, että sen vieressä voi kuka tahansa pelata tennistä ilmaiseksi, kunhan raapustaa varauksen vihkoon.

Mikkelin keskustan ulkopuolella piisaa nähtävää sielläkin. Otavan entisen koulutilan puupuisto on piilossa pysyttelevä aarre täynnä puu- ja pensasharvinaisuuksi tyyliin punalehtinen koivu. Alueella toimii myös tilauksesta ja kesällä sunnuntaisin Valkean talon kahvila, josta voi tuurilla saada vaikka poropiirakkaa ja piimähyytelökakkua.

Koska eletään koronavuotta, en kiusaa lukijaa luettelemalla tapahtumia, jotka yleensä pidettäisiin, mutta jotka jäävät tänä vuonna väliin. Kenkäveron pellolla järjestetyn Jurassic Rockin menetys harmittaa kaikenikäisiä ja hiljaista on Ristiinan Närhilän metsissäkin, kun Kosmosfestivaalin lavat eivät säihky heinäkuun lopulla. Toki jotain uuttakin on tullut tilalle.

Keskustan kävelykadun Teatteriravintola Ilon ovien suljettua näyttelijä-yrittäjä Pauliina Hukkasen Valo-terassilla sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Jo keväällä hän kiipesi esiintymään kellariravintolansa yläkerran pikkuruiseen tuulikaappiin, kun oikein mitään muuten turvallista tapaa ei ollut esiintyä yleisölle.

Savossa ei pidetä kulkijaa nälässä

Mikkelin keskustan lounaspaikkoja on syystä suitsuteltu viime vuosina huippulaadusta. Hivenen hellyttävin mielin sitä paikallinen siksi seuraakin, kun etelän bloggari toisensa jälkeen löytää ensi kertaa tiensä Terttiin tai Kenkäveroon ja innostuu hehkuttelemaan niitä. Keskustassa kannattaa kokeilla ympäri vuoden huippuruokaa tarjoavista ravintoloista esimerkiksi rautatieasemalla sijaitsevaa Vaihaa, Tempo-talon nimikkoravintolaa, jonka aukiolot kannattaa varmistaa etukäteen tai teatteritalosta löytyvää perinteikästä Holvi-ravintolaa. Kaikki kolme pärjäävät vertailuissa minkä tahansa ravintolan tarjonnan kanssa.

Ilman turhaa jonottamista onnistuu myös illallisen nauttiminen vaikkapa Pruuvissa. Mielenkiinnolla odotan, minkälaiseksi Mikkelipuiston uudelleen avautuvan ravintolan ruokalista muodostuu. Edeltäjänsä oli varsinainen lounasruokailijoiden magneetti.

Kesäherkuttelija löytää satamasta hiiligrillissä kypsennettyjä hampurilaisia ja Kenkäveron pellolla on tänä kesänä palvellut pop up -kahvila. Torilla jonotetaan kuplavohveleita ja siellä toimii useita kesäkahviloita. Vohveleita saa niin satamasta kuin perinteisesti Naisvuoren kahvilastakin.

Etnistä tarjontaa edustaa nepalilainen Kumari, jonka keittiön autenttisuutta kehutaan. Kebab-paikoista voi puhua ravintoloina, sillä niillä on Mikkelissä pitkät perinteet ja vakiintunut asiakaskunta, joten en koko nimilistaa ala tässä luetella. Sushia tarjoaa Tasty ja kiinalaista ruokaa Dragon Sheng Vuorikadulla. Molemmilla on vannoutunut fanikuntansa. Unohtaa ei myöskään sovi Nandaa, joka tarjoaa terveellistä kasvispainotteista ruokaa ja toimii kahvilana idyllisessä puutalossa ydinkeskustassa.

Uutta on myös Kirjalan kahvipaahtimo ja kahvila Nuijamiehenkadulla. Ammattikorkeakoulun kampukselta ja sen tuntumasta löytyy useita kahviloita ja ruokapaikkoja. Myös Kirkonvarkauden sillan tuntumassa sijaitseva kesäkahvila on poikkeamisen väärti. Lähistöltä löytyy Kaarina Kaikkosen tuolitilataideteos ja asuntomessualue.

Kiinnostavia kohteita lähiympäristössä

Mikkeli sai kuntaliitoksissa lisää hienoja käyntikohteita. Ristiinasta löytyvät Pohjoismaiden suurimmat kalliomaalaukset Astuvansalmelta. Niille voi matkata kesäisin laivalla Kallioniemestä, joka oli suomen kieliopin jo alaikäisenä luoneen Emil Setälän perheen kesäpaikka. Nykyään Kallioniemen päärakennuksesta löytyy todella tasokas kesäravintola ja iltaisin palvelee niin vierassataman väkeä kuin muitakin matkailijoita vilkas terassiravintola grilliherkkuineen.

Ristiinan keskusta saa vielä tämän vuoden aikana ns. Astuvansalmen amatsoni -tilataideteoksen, jonka taiteilija Anne Mäkeläinen on luonut jo 1990-luvun alussa kehittämänsä brändin pohjalta. Amatsonin esikuvana on kalliomaalausten harvinaisuus, jousesta kantava naisfiguuri. Taiteilijan töitä on kesällä 2020 esillä muun muassa Kallioniemessä ja Mäntyharjulla Nuolniemen kyläkulttuurikeskuksessa, joka onkin sitten ihan oman tarinansa väärti käyntikohde.

Suomenniemellä onnistuu kesäinen reissu niin polkupyörällä kuin nelipyöräiselläkin. Kirkasta Kuolimoa voi ihailla näkötorneista. Löytyy perinteinen  Myllysillan tanssilava, jolla moni maailmalta käymään pöllähtänyt vieraani on saanut ensimmäiset ikimuistoiset seuratanssikokemuksensa.  Suomenniemen kaunis puukirkko hautausmaineen ja kellotapuleineen ovat idyllisiä. Itäsuomalaisittain poikkeuksellisen hulppeita maalaistaloja sisältää  Suomenkylän raitti. Karkauksen kautta vie maisemareitti, jonka varrelta löytyy kunnalle omaisuutensa testamentanneen Irja Hannosen mukaan nimetty luontopolku ja sen vieressä olevasta keltaisesta maitokopista pääsee lainaamaan kirjoja vaikka ympäri vuorokauden. Valtatie 13:n varrella sijaitseva Lyytikkälän talomuseo kannattaa käydä läpi ajan kanssa. Paikalla on kesäisin todella taitava opas, joka avaa laajan pihapiirin ja siellä asuneiden ihmisten tarinoita. Museo avautuu saneerauksen jälkeen taas kesällä 2021.

Haukivuori voitaisiin tuntea jääkauden muodostamien hiekkaselänteiden eli drumliinien alueena. Haukivuorella on huippuhieno Katajakankaan puutarha, jossa on yleensä pienimuotoista kahvilameininkiäkin. Keskustassa pääsee uimaan ja veneilemään. Mutta ennen kaikkea Haukivuori tunnetaan suolentopallon mekkana, sillä siellä järjestetään lajin MM-kisoja.

Pistäpä paremmaksi ja kaiva itsellesi ihan omat suosikkikohteet, sillä niitä varmasti Mikkelistä löytyy lisää.

#Mikkeli #visitmikkeli #Kenkävero #Tertti  #Mikkelipuisto #hiidenkirnu #GalleriAri #valokuvakeskus #taidemuseo #markobovellan #Urpolanluontokeskus #Kalevankangas #muraali #Haukivuori #Suomenniemi #Lyytikkäläntalomuseo #Suomenkylä #Ristiina #Astuvansalmenamatsoni #Mikaeli #Naisvuori #Vaiha #Holvi #Tempo #Tasty #Kumari #Katajakankaanpuutarha #suolentopallo #Myllysilta #Astuvansalmi #Astuvansalmenkalliomaalaukset #Kallioniemi #teatteriravintolaIlo #Valoterassi #annemäkeläinen #pauliinahukkanen #stasbags #markobovellan #muraali #Geopark #visitsaimaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s